BASF 2016-2017

Na een lange periode met weinig vakanties bij Alliander werd het tijd om een sabbatical in te lassen. Werken is leuk, genieten van vrije tijd is ook belangrijk. En zo gebeurde het dat ik na verloop van tijd een klus tegenkwam bij onzer zuiderburen, in Antwerpen bij BASF.

BASF is een groot concern in de chemische industrie en een wereldwijde speler. In Antwerpen heeft BASF een site in het havengebied met een oppervlakte van 600 hectare. Hier staan verschillende installaties voor de productie van uiteenlopende producten. Van absorptie korrels tot aan kunstmest.

Een site met deze oppervlakte en vele installaties, het behoeft geen verbeelding dat hiervoor een enorme hoeveelheid energie nodig is. Daartoe staat op de site een STEG en wordt gas in een grote hoeveelheden aangevoerd. Stoom, opgewekt op de site, is bij BASF net zo belangrijk als zuurstof voor een mens.

Er was behoefte aan een nieuw utility management systeem wat zich kan meten aan de wensen van deze tijd. Een systeem voor verschillende type gebruikers. Waarin planningen kunnen worden opgesteld, voor- en nacontroles, rapportage en analyse functionaliteiten om een paar gebruiksdoeleinden te benoemen. Heel praktisch: Neemt installatie X op 01-04-2017 om 1300 uur inderdaad de geplande 35 ton stoom per uur af? Zo niet en moet stoom ‘afgeblazen’ worden, ga uit van +/- €28,00 per ton stoom als verlies. Bij een totale opwekcapaciteit van 1.500 ton per uur kan dat behoorlijk in de papieren lopen.

Fatale brandstoffen, een voor de leek een wat lugubere naam. In de chemie wordt met vele soorten chemicaliën gewerkt. Chemicaliën welke ook uitstekend kunnen branden. Mijn kennis reikt niet ver genoeg om hier diep op in te gaan. Kort gezegd, soms is het nodige deze ‘af te fakkelen’. Het is in feite verloren energie. Een alternatief is deze te verbranden en er energie mee op te wekken. Om dit te kunnen doen is real time inzicht nodig op verschillende gebieden.

Dit is een notendop de uitdaging waar aan gewerkt is in een zeer divers team. Divers in functie, opleiding, nationaliteit en ervaring. Mijn rol in deze was breed te noemen. Formeel met de pet van functioneel beheerder (functional manager). Testen van nieuwe opleveringen, maken van rapportages, opstellen functioneel ontwerpen en user stories, incidenten signaleren en afhandelen of delegeren. Ook de uitrol verzorgen van een portal (Grid User Portal) voor eindgebruikers op de site. Middels deze portal is er real-time inzicht in het energieverbruik van een specifieke installatie. Hierdoor is er voor de ‘plant managers’ de gelegenheid om voortschrijdend inzicht te krijgen in het verloop van de energiestromen.

Het voortschrijdend inzicht heeft de weg geopend om besparingen te realiseren door nog betere planningen op te stellen.

Deel dit bericht op:

Recente berichten

  • BASF 2016-2017
  • September 2008
  • Het kind van de dokter is altijd ziek
  • Op zoek naar inspiratie voor uw bedrijf?